QR-koder

QR-kod
Exempel på QR-kod

Som utlovats kommer några blogginlägg med fördjupning i några av konferensens, Museums and the Web, ämnesområden. Jag fick en fråga på Twitter från Per Falk om att skriva om QR-koder, så det blir första ämnet.

QR-koder är en slags grafiska streckkoder som man läser av med mobiltelefoner. Man måste ladda ner en läsare till sin telefon, en s.k. ”app”, rikta telefonens kamera mot koden och när läsaren uppfattat koden öppnas en webbadress (ofta en hemsida eller till exempel en film på Youtube). För att det ska fungera måste man förstås vara uppkopplad med sin telefon till internet.

Det finns många användningsområden för QR-koder. Just nu syns de allt mer i tryckta annonser, i tidningar och i affischer på reklamtavlor. Än så länge är koderna nya, och skapar nyfikenhet i sig, och hemsidorna de länkar till ger kanske därför mest en stunds förnöjelse snarare än fördjupad kunskap och information.

I museibranschen utforskar man QR-koder, och ett användningsområde är att till exempel i multitouch-utställningar, tryckkänsliga liggande skärmar, lägga in QR-koder för att ge fördjupad information. Ett exempel som visats här på konferensen, är hur man kan länka direkt till Wikipedia-artiklar från en digital utställning.

Ytterligare användningsområden är att i databaser med samlingar av föremål och fotografier, automatiskt generera QR-koder som kan användas i till exempel fysiska utställningar för att ge fördjupad information.

QR-koder används alltså både i tryckta alster och på skärmar, i digitala produktioner. Poängen med att ha just QR-koder är att besökaren/användaren kan spara intressant information direkt i sin egen mobil, till skillnad från om man bara klickar på en länk och förflyttas från en hemsida till en annan.

QR-kod på en busskur i PhiladelphiaQR-kod på en busskur i Philadelphia
QR-kod på en busskur i Philadelphia

Att använda QR-koder kräver förstås eftertanke. Det är endast en del av befolkningen som har telefoner som kan avläsa koderna. Samtidigt öppnar den mobila tekniken och QR-koderna för en ny slags interaktivitet, där museer kan ta steget utanför det fysiska rummet, institutionsbyggnaden, och finnas ute i samhället. Ett spännande exempel på hur QR-koder kan användas är projektet om Pariskommunen 1871, där berättelser väcks till liv direkt i den miljö där de ägde rum.

Ett bra sätt att bekanta sig med koderna och deras användningsområden är att generera egna, vilket man gör enkelt på webben. QR-koder är ett område att hålla ögonen på och vi kommer garanterat att under året få se innovativa exempel på användning av koderna i kulturarvssektorn.

Länkar

QR-kod generator: http://qrcode.kaywa.com/
Om QR-koder på Wikipedia (engelska): http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code

10 reaktioner till “QR-koder”

    1. Hej Simon, stort tack för länkarna. De hade jag inte sett (jag gillar särskilt ”böcker till streckkoder”), inte heller nyheten om att QR-koder försvunnit från Google places. Återkom gärna med tips på andra projekt och nyheter.

  1. Tack för ditt svar!
    Det här är verkligen ett spännande område, och jag experimenterar i både klassrum och bibliotek med lite olika upplägg. Mitt syfte är just att öppna upp en ny kunskapsdimension där mottagaren befinner sig, och kanske göra lektionen och lärandet lite mer elevaktivt.

    Återigen, tack för rapporten!

    1. Tack Per för att du gav respons på min tweet och inspirerade till blogginlägg. Jag ser fram emot att höra mer om hur ni arbetar i klassrummet med dessa frågor.

  2. QR-koder er jeg ret sikker på, at vi vil se en del til i de nærmeste år, og jeg vil lige give et dansk eksempel, som jeg selv mener er overordentligt inspirerende. På Rosenborg, Christian den Fjerdes gamle sommerslot midt i København, har udstillingerne fået QR i såvel slot som skatkammer. Projektet, som nok er et af de mest spændende pt. i Danmark, hedder KongeConnect og er integreret med Facebook. Der er mere info på http://dkks.dk/konge-connect-nyhed

    Som Simon bemærker ovenfor, er Google tilsyneladende i gang med en større satsning på NFC-teknologi på bekostning af QR ( http://www.gottabemobile.com/2011/03/31/google-discontinues-qr-code-support-in-places-bets-on-nfc/)

    Som jeg har forstået det, er NFC en form for videreudvikling af RFID-tags? Jeg har mest hørt om NFC som en komponent i mobile betalingsløsninger, og kender ikke til kulturinstitutioner, der har anvendt det. Så hvis andre har en sådan viden er jeg meget nysgerrig!

  3. Apropå användande av QR-koder så lanserade Uppsala kommun i början på sommaren projektet ”Kulturella spår i Uppsala” (www.kulturellaspår.se). Där binder man samman presentationsskyltar av t ex författare i stadsrummet med fördjupad information på webben med hjälp av QR-koder. Det ger betraktaren möjlighet, att direkt i en smart mobiltelefon, få upp den sida på http://www.kulturellaspår.se med fördjupad information (i form av t ex videoklipp, ljudklipp, texter, bilder etc) som är kopplad till den aktuella skylten. Man har även tagit fram en iPhone-app, “Kulturspår”. Appen underlättar skanningen och ger även direkt tillgång till hela webbplatsen Kulturella spår i Uppsala. Under hösten kommer appen att vidareutvecklas med fler funktioner och kommer då att släppas även i en Android-version.

  4. Sverige borde ligga mycket längre fram med denna teknik med tanke på att smartphoneförsäljningen går som tåget på mobilmarknaden. Konsumenterna är startklara, så hatten av för företag och marknadsavdelningar som bryter ny mark med denna teknik.

    Generella tips för att använda qr-koder i marknadsföring.

    Tack för ett bra inlägg!

  5. Hej,

    Intressant artikel! Vi har jobbat med ett flertal museum i England där de använder QR Codes för att fördjupa utställningar. Våra Koder SQUARE:CODEs ger ägaren möjligheten att ändra innehållet utan att byta Kod…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *