Fria bilder till besökare via Nordiska museets första QR-kod

I Nordiska museets nyss öppnade, omarbetade Strindbergsutställning, visas de fotografier museet äger som är tagna av Strindberg själv.

Vi har valt att producera ett digitalt bildspel, i ganska stora skärmar och med åkningar in i bilderna. På så sätt kan våra besökare se bilderna på ett nytt och annorlunda sätt än tidigare. Många förundras över detaljerna: -Aha, Strindberg håller en pipa i handen!?…-Titta på blicken, hans blick…-Vad är det de har på sig?

Vi berättar samtidigt för våra besökare att museet gjort Strindbergs bilder tillgängliga och användbara för alla, genom att publicera dem på Wikimedia Commons. Man kan direkt i utställningen gå till sajten och bokmärka den, genom de QR-koder vi placerat invid respektive bildspels-skärm. Besökare med QR-läsare i sin mobil som scannar koderna kommer till http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_Nordiska_museet 

Sven Rentzhog har skrivit om Nordiska museets samarbete med Wikimedia Sverige i tidigare inlägg här i bloggen http://nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se/2010/11/nordiska-museet-har-inlett-ett-samarbete-med-wikipedia/

Trots att min kollega Kajsa här på bloggen flera gånger har skrivit om QR-koder och möjligheterna de ger ( http://nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se/2011/04/qr-koder/ , http://nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se/2011/09/wikipedia-och-qr-koder/ , http://nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se/2011/09/atbar-qr-kod/ , http://nyamedier.blogg.nordiskamuseet.se/2011/10/karlekslas-och-qr-kod-mitt-pa-vasterbron/ ), så är detta första gången vi själva använder dem i en utställning.

En anledning till att det dröjt är att vi börjat diskutera hur bra koderna egentligen är. Under senaste månaderna har nya rön dykt upp där nyttan med QR-koder ifrågasätts, till exempel här http://www.imediaconnection.com/content/30267.asp. Vi vill ändå gärna pröva, för att kunna utvärdera och lära oss själva. Fortfarande ser vi en stor potential för kulturarvsinformation via QR-koder.  Det vi måste lyckas med är att integrera dem på ett tydligt sätt i de presentationer vi gör. Och i den här utställningen tycker vi koderna är helt rätt, för vi är övertygade om att Strindberg själv skulle älskat att använda ny teknik och att finnas distribuerad på webben.

5 reaktioner till “Fria bilder till besökare via Nordiska museets första QR-kod”

  1. Kul! Ska komma förbi och klicka. Ett tips är att använda en länkförkortare för att få en mer lättskannad kod. Prova gärna våra koder på Vasamuseet – hittas i utställningen Strid!

  2. Hej Aron, tack för tipset, jag kan verkligen bli frustrerad när man måste hålla på länge innan scannern hittar rätt i olika sammanhang.
    Vad är er erfarenhet på Vasamuseet av besökarnas insikt i att och hur koderna kan användas?

  3. Hej Stina, ursäkta detta sena svar. I Strindberg förklaras inte QR inte i detalj, hur de fungerar. Vi ska under hösten göra en större pilottest med just QR-koder i museet och då ska vi planera för bättre och tydligare information. Det är många med smartphones som inte ens vet vad appar är eller hur man laddar ner dem. Än mindre hur en QR-läsare fungerar. I samband med pilottesten ska vi också göra publikundersökningar för att se på vilken nivå vi bör ligga med information om just QR-koder.

    Vänliga hälsningar
    Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *