Mobilguider och QR-koder

Kulturpunkt testas på dator. Foto: Kajsa Hartig, CC-BY.
Verktyget Kulturpunkt testas på dator. Foto: Kajsa Hartig, CC-BY.

Just nu pågår ett pilotprojekt på Nordiska museet där vi testar ett verktyg för mobilguider. Det är norska Kultur-IT (som också utvecklar museidatabasen Primus) som står bakom verktyget Kulturpunkt. Tjänsten är under tidig utveckling och i högsta grad en betaversion.

Nordiska museet är ett av tre svenska museer som deltar i betatestningen, de övriga två är Statens Maritima Museer och Arkitekturmuseet. Alla tre institutioner ingår som samarbetspartners till Kultur-IT, tillsammans med en rad norska museer.

Kulturpunkt, betatest.
Kulturpunkt, betatest.

Tanken är att vi genom tester och utvärdering ska kunna utveckla ett fullfjädrat verktyg som blir öppet för andra institutioner att använda. Kultur-IT står alltså för den tekniska utvecklingen och de deltagande museerna bidrar med kunskap om användningsområden, användarvänlighet och möjlig integration i museiverksamheterna.

Nordiska museet arbetar som sagt just nu med ett pilotprojekt, där vi skapar mobilguider om dels en person, Årstafrun, och dels en byggnad, Lusthusporten. Guiderna ska nås via QR-koder på skyltar, men också i förlängningen gå att nå till exempel via vår hemsida.

I arbetet ingår genomlysning av verktyget och dess användningsområden, intervjuer med en fokusgrupp, innehållsproduktion och skarpa tester i och i anslutning till museet.

Följ oss här på bloggen i arbetet med att bygga innehållet och testa mobilguiderna.

 

 

7 reaktioner till “Mobilguider och QR-koder”

    1. Hej, att koppla en Kulturpunkt till en Plats i Platsr förutsätter antingen en vanlig weblänk (som går att göra idag) eller att Kulturpunkt kan visa innehåll från K-samsök. De kulturpunkter som publiceras i Digitalt museum (när den funktionen kommer, inte möjligt idag men är på gång) kommer att kunna användas av andra tjänster via K-samsök. Digitalt museum, http://www.digitaltmuseum.se, är Nordiska museets webbgränssnitt för vår föremåls- och bilddatabas, ett gränssnitt som vi delar med flera andra museer.

      Hälsningar
      Kajsa Hartig
      Nya medier, Nordiska museet

  1. Heja Nordiska!!
    Bra sätt att använda QR koder! Bara att gratulera. I USA så växer detta lavinartat och det finns massvis med bra exempel – och det finns några riktiga dikeskörningar.
    Flera bibliotek i Sverige har börjat med QR koder. kolla in detta; http://minabibliotek.se/133448
    på sajten http://www.qr.tu.se – kan man tilverkar egna QR koder – som .png – som .eps och som .svg.
    På vår facebooksida; http://www.facebook.com/pages/Tuqrcase/128772080572679
    har vi samlat case och bra ( och dåliga) tips på hur man kan använda QR koder.

    1. Hej Lars,
      Kulturpunkterna ska längre fram göras tillgängliga via K- samsök och därifrån kunna nyttjas av andra tillämpare/utvecklare. Kommersiella användare kan med andra ord använda kulturpunkterna i sin produkt- och tjänsteutveckling.

      Mvh Kajsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *