Just nu pågår ett pilotprojekt på Nordiska museet där vi testar ett verktyg för mobilguider. Det är norska Kultur-IT (som också utvecklar museidatabasen Primus) som står bakom verktyget Kulturpunkt. Tjänsten är under tidig utveckling och i högsta grad en betaversion.
Nordiska museet är ett av tre svenska museer som deltar i betatestningen, de övriga två är Statens Maritima Museer och Arkitekturmuseet. Alla tre institutioner ingår som samarbetspartners till Kultur-IT, tillsammans med en rad norska museer.
Tanken är att vi genom tester och utvärdering ska kunna utveckla ett fullfjädrat verktyg som blir öppet för andra institutioner att använda. Kultur-IT står alltså för den tekniska utvecklingen och de deltagande museerna bidrar med kunskap om användningsområden, användarvänlighet och möjlig integration i museiverksamheterna.
Nordiska museet arbetar som sagt just nu med ett pilotprojekt, där vi skapar mobilguider om dels en person, Årstafrun, och dels en byggnad, Lusthusporten. Guiderna ska nås via QR-koder på skyltar, men också i förlängningen gå att nå till exempel via vår hemsida.
I arbetet ingår genomlysning av verktyget och dess användningsområden, intervjuer med en fokusgrupp, innehållsproduktion och skarpa tester i och i anslutning till museet.
Följ oss här på bloggen i arbetet med att bygga innehållet och testa mobilguiderna.
Spännande! Jag ska definitivt följa detta och kommentera!
Går det bra att skriva upp sig i en extra testgrupp?
Mer samarbete mellan museer uppskattas!
Kan detta på något sätt kopplar till RAÄ:s applikation/site PLATSR ?
Hej, att koppla en Kulturpunkt till en Plats i Platsr förutsätter antingen en vanlig weblänk (som går att göra idag) eller att Kulturpunkt kan visa innehåll från K-samsök. De kulturpunkter som publiceras i Digitalt museum (när den funktionen kommer, inte möjligt idag men är på gång) kommer att kunna användas av andra tjänster via K-samsök. Digitalt museum, http://www.digitaltmuseum.se, är Nordiska museets webbgränssnitt för vår föremåls- och bilddatabas, ett gränssnitt som vi delar med flera andra museer.
Hälsningar
Kajsa Hartig
Nya medier, Nordiska museet
Heja Nordiska!!
Bra sätt att använda QR koder! Bara att gratulera. I USA så växer detta lavinartat och det finns massvis med bra exempel – och det finns några riktiga dikeskörningar.
Flera bibliotek i Sverige har börjat med QR koder. kolla in detta; http://minabibliotek.se/133448
på sajten http://www.qr.tu.se – kan man tilverkar egna QR koder – som .png – som .eps och som .svg.
På vår facebooksida; http://www.facebook.com/pages/Tuqrcase/128772080572679
har vi samlat case och bra ( och dåliga) tips på hur man kan använda QR koder.
Kommer Kulturpunkters innehåll vara exklusivt för Primus-museer eller kommer innehållet vara öppet för andra aktörer, även kommersiella?
Hej Lars,
Kulturpunkterna ska längre fram göras tillgängliga via K- samsök och därifrån kunna nyttjas av andra tillämpare/utvecklare. Kommersiella användare kan med andra ord använda kulturpunkterna i sin produkt- och tjänsteutveckling.
Mvh Kajsa